Premis Battestini - Biografia del Dr. Rafael Battestini i Galup


RAFAEL BATTESTINI: L’INICIADOR DE LA FORMACIÓ MÈDICA A TARRAGONA

Podem dir que l’iniciador de la divulgació de les ciències mèdiques a Tarragona fou el Dr. Rafael Battestini i Galup, nascut a Barcelona l’any 1886. Aquest facultatiu, nomenat l’any 1912 acadèmic numerari de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya, a banda de modernitzar i socialitzar la medicina a Tarragona des del seu càrrec de director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (1927-1937), va dirigir nombrosos cursos de formació per al personal sanitari i va convidar a prestigiosos metges de l’època, com els Drs. Agustí Pedro i Pons, Antoni Trias i Pujol, Jacint Vilardell, Lluís Barraquer, Pere Domingo i Lluís Sayé, tots ells veritables referències en les seves especialitats al nostre país, a venir a Tarragona a explicar mitjançant conferències els seus coneixements.


Més enllà de la seva coneguda vàlua professional, el doctor Battestini és recordat a Tarragona pels successos en el que fou protagonista durant la guerra i postguerra civil espanyola. Per la seva tasca humanitària protegint gent d'ambdós bàndols durant la guerra, els activistes de la FAI l’obligaren a dimitir com a director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. Per haver lluitat per una cirurgia de qualitat i gratuïta per la gent sense recursos, fou rebutjat pel aleshores classista Col·legi de Metges de Tarragona; i finalment, per haver estat militant del partit catalanista «Acció Catalana», va ser condemnat a mort pels franquistes. Fou afusellat el 22 d’abril del 1939 al Puig de les Oliveres de Tarragona.

Es pot trobar la biografia del Dr. Battestini a:

http://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=FIE

https://ca.wikipedia.org/wiki/Rafael_Battestini_Gaulp


Portada del llibre de Josep Maria Vallés i Martí titulat “Rafael Battestini i Galup. Catalanista. Víctima de la repressió franquista”. editat l’any 2009. (Cossetània Edicions)


El Doctor Rafael Battestini i Galup i el seu entorn. Director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla ( 1923-1937 )”. Dr. Josep Adserà Martorell. Editat per la Junta del Port de Tarragona l’any 1992.


Rafael Battestini Galup, retrat c. 1925. [Família Battestini]


Caricatura del doctor Rafael Battestini i Galup feta per Romà Bonet, BON. c. 1935. [Família Battestini]


Un altre retrat caricaturitzat de Rafael Battestini i Galup fet per X. Potipam, c. 1935. [Família Battestini]


L’artista tarragoní Joan Serramià enllestint l’estatueta que anualment reben els guanyadors dels Premis Battestini